Těstu se nepodařilo vykynout? Z toho nemusíte přeci mít nervy, občas se takové situace stávají a neznamená to, že nemáte v kuchyni co pohledávat.
Příčina může být totiž zcela banální! Tak například, dali jste kvasnice do velmi teplé tekutiny (zhruba 60 stupňů Celsia)? V takovém případě kvasinky bohužel zabijete.
Droždí musí být opravdu čerstvé, v alobalu vydrží asi tři dny, ale na mrazáku ho můžete využít až čtvrt roku. Čerstvost poznáte podle toho, že se drobí a má světle hnědou barvu. Tvrdé a popraskané droždí plné skvrn bude kvasit jen málo nebo také vůbec – pak se nemůžete divit, že se buchta na nedělní odpoledne moc nevydařila.
Možná jste také přidali droždí moc málo – na půl kila mouky je totiž potřeba zhruba třicet až čtyřicet gramů kvasnic. Když jej přidáte víc, tím poté bude těsto lehčí a více nakyne.