Jak se starat o dřevěnou podlahu?

Dřevěná podlaha nám vydrží po dlouhé dekády v nezměněné a reprezentativní podobě. Samozřejmě pro to bude potřeba něco udělat a o podlahu se pravidelně starat. Na co se zaměřit?

Ochraňujte dřevěnou podlahu

To první, co byste si spolu s dřevěnou podlahou měli pořídit, je ochrana dřevěné podlahy. Právě tento speciální přípravek je určen k impregnaci a ošetření dřevěných pochozích povrchů. Když se u vás doma zabydlí ochrana podlah, snadno se vám podaří nejen reprezentativní podoba podlahy, ale také úklid. Ochranné dezinfekční prostředky na podlahu ji dokonale vyživují a zacelují drobné rýhy nebo vrypy, ke kterým při běžném užívání dochází.

Létat nemusíte

Je naprosto pochopitelné, že se dřevěná podlaha během užívání trochu opotřebuje i zašpiní. Kvůli podlahové krytině se rozhodně nemusíme učit létat. Je ale potřeba, abychom se zde nepohybovali v neočištěné obuvi. Samozřejmě záleží na tvrdosti a odolnosti dané dřeviny, ale běžné podlahové krytiny určené do domácností nejsou natolik odolné, aby odolaly případnému „řádění“ kamínku na botě. Proto se vždy snažte zouvat před tím, než na podlahu vstoupíte. Vhodné jsou silné rohožky, se kterými se nečistoty zachytí před vstupem do místnosti.

Pomůže speciální tmel

Stalo se a na podlaze registrujete nepříjemný vryp či důlek? Nic si z toho nedělejte. Jako první si nachystejte speciální tmel na dřevěnou podlahu. Jeho součástí je většinou i malá paletka s barvami, s jejíž pomocí si přímo namícháte odstín, který je totožný s vaší podlahovou krytinou. Tmel zakryje větší či menší nerovnosti celkem spolehlivě a číslo na podlahářskou firmu můžete opět zavěsit.

Při každodenní údržbě dřevěné podlahy nezapomeňte na to, že je potřeba ji vytírat pouze téměř suchým hadrem. Vlhkost je největší nepřítel dřeva a dokáže rychle degradovat jinak odolný materiál. Vodu si k úklidu nezvěte. Stačí navlhčený hadřík.